Rozdíl mezi čápem a volavkou.

„Odkud pocházejí děti?“ - tato otázka znějící ze rtů vzácných dětí vždy zmátla jejich rodiče. A pokud se někteří dospělí pokusí pomocí šetřících metod zprostředkovat spolehlivé informace těm nejmenším, ostatní začnou vyprávět příběhy. K poslednímu patří známý příběh čápa. Ale v tomto článku nebudeme mluvit o ní vůbec, ale přímo o „doručovateli“ dětí. Vzhled tohoto ptáka je dobře známý jak dospělým, tak dětem. Ale zároveň je často zaměňován s jiným zástupcem řádu čápů - volavkami. A ne nadarmo, protože mezi nimi existuje mnoho podobností. Budeme mluvit o tom, jak se čáp liší od volavky.

Definice

Čáp

Čáp - stěhovavý pták velké velikosti s dlouhýma nohama, krkem a zobákem. Má velká krásná křídla, jejichž rozpětí může dosáhnout až dvou metrů. Patří do rodiny čápů řádu kotníků. Tito ptáci jsou vynikající letci; každý rok migrují na dlouhé vzdálenosti. Zástupci rodiny se nacházejí na všech kontinentech, ale jsou nejběžnější v zemích tropického pásma, v horkých a mírných zeměpisných šířkách. Nejznámější z nich je čáp bílý, který má životnost asi 20 let. Jeho křídla jsou na základně pokryta bílou barvou a na okrajích peří jsou černé. Při výběru stanoviště dávají ptáci přednost otevřeným prostorům a oblastem poblíž vodních ploch. Jejich strava zahrnuje hlavně malé obratlovce. Čápi však také neodmítnou hady, zmije, žáby a ropuchy. Červi, brouci, ještěrky, krtci, sysli, malé ryby - nabídka těchto ptáků, vybíravých na jídlo, je tak pestrá.

Volavka

Volavka je velký brodivý pták řádu čápů s dlouhýma nohama a protáhlým krkem zakřiveným do tvaru písmene S. Obývá Evropu, Asii, severní Afriku. Vázaný na vodní plochy, ale dokonale se přizpůsobuje široké škále podmínek. Ptáci žijící v chladných oblastech létají na zimu na jih a vracejí se v polovině jara. Hnízdí hlavně v koloniích. Jsou aktivní nejen ve dne, ale i v noci. Nejběžnějším zástupcem druhu je volavka popelavá. Pták se živí výhradně živočišnou potravou. Jelikož je velmi agilní predátor, požírá všechny, s nimiž si dokáže poradit. V souvislosti s vazbou volavky na vodní útvary jsou základem její stravy ryby, různí drobní obratlovci, měkkýši, korýši. V dostatečně velkém množství ptáci také jedí suchozemská zvířata: hlodavci, ještěrky, hadi atd.

Srovnání

Stojí za zmínku, že jednotlivci, které nás zajímají, se od sebe velmi výrazně liší. Budeme zvažovat nejvýznamnější rozlišující faktory. Pro začátek je charakteristickým rysem volavky zakřivený krk ve tvaru písmene S. V případě čápa je to naprosto rovné. Tento pták je o něco větší než jeho příbuzný, jeho průměrná výška je 120 cm a hmotnost dosahuje 4 kg. Volavky jsou elegantnějšími zástupci fauny a neustále se upravují. Po obvodu jejich těla je malé peří - prášky. Jsou velmi křehké a snadno se rozpadají. Tyto malé práškovité částice na sebe čas od času sypou volavky. Tím ale postup vedení „marafet“ nekončí. Poté se pták začne „česat“ pomocí speciálního prstu se zoubkovaným drápkem, který slouží jako hřeben. Stojí za zmínku, že čápi nejsou tak pozorní ke svému vzhledu. Chybí prášky a prodloužený prst s drápem. Pokud jde o velikost volavky, její průměrný růst je 100 cm a její hmotnost je 1,5-2 kg.

Promluvme si o stanovišti a způsobu života ptáků. Volavky se usazují hlavně v pomalu tekoucích a bažinatých vodních plochách, což z nich činí vynikající plavce. Loví, stojící v mělké vodě, opatrně vyhlížející kořist kolem sebe. Dávají tedy přednost rybám a dalším vodním obyvatelům. Ptáci jsou aktivní nejen ve dne, ale i v noci. Volavky také hnízdí poblíž bažin a vybírají si k tomu místa skrytá před zvědavými pohledy: zatopené keře, houštiny rákosí nebo rákosí. Přímo na zem dávají útočiště budoucím kuřatům. Protože jsou ptáci dost plachí, ptáci se usazují daleko od lidí. Stojí za zmínku, že mají poměrně hlasitý a drsný hlas, který je často dán během letu.

Rozdíl mezi čápem a volavkou je v tom, že první zástupce světa fauny dává přednost životu a hnízdění na otevřených prostranstvích. Své obydlí často umisťuje do výšek, ať už jde o větve stromů nebo střechy. Tento pták nelze nazvat plachým; často se usazuje v bezprostřední blízkosti lidí. Čápi nejsou připojeni k vodním útvarům. Chytí jídlo ze země hned na cestách. V jeho roli zpravidla působí různí hlodavci, bezobratlí a plazi. Čápi neumí plavat a jsou prakticky neznělí. Místo toho, aby křičely, hlasitě bouchaly zobákem. Ptáci jsou v noci neaktivní.

Shrnuto, jaký je rozdíl mezi čápem a volavkou.

Čáp Volavka
Rovný krkKrk je ohnutý ve tvaru písmene S
Průměrná výška je 120 cm a hmotnost dosahuje 4 kgPrůměrná výška je 100 cm, hmotnost - 1,5-2 kg
Neexistují žádné prášky a prst se zoubkovaným drápkemExistuje malé peří - prášky na obvodu tělo a na tlapkách je hřeben na prsty
Často žije daleko od vodních útvarůŽije v pomalu tekoucích a bažinatých vodních útvarech
Hnízda jsou postavena vysokoByty jsou umístěny na zemi
Nestydí se, často žije vedle lidíUsazuje se daleko od lidí
Neumí plavatJe vynikající plavec
Prakticky němý, klepá zobákemMá hlasitý a zvučný hlas
Dostatek jídla přímo ze země na cestáchLov ve vodě
Živí se převážně hlodavci, bezobratlými, plazyZákladem stravy jsou ryby
V noci neaktivníMůže zůstat vzhůru nejen ve dne, ale i v noci
.