Какво ядат делфините?

Делфините са силно организирани животни. Хранителното поведение, тоест всичко, свързано с получаването на храна, е много сложно за тях и някои подробности са станали известни на учените сравнително наскоро. Интерес представлява не само това, което ядат делфините, но и процесът на намиране и получаване на храна.

Морски делфини

При думата „делфин“ повечето от нас най -вероятно ще си представят обикновената бургаз (Delphinus delphis) или афалината (Tursiops truncatus). Наистина, те са типични представители на семейството на делфините от подоред подредени китове. Обикновеният делфин обича открито море, докато афалината е обитател на крайбрежните води.

Морските делфини са известни на хората от дълго време. Народите, живеещи по крайбрежието, лесно опитомяват тези общителни животни, като им предлагат любимия деликатес - рибата. Но ако делфините вземат някаква риба от човешки ръце, то в природата те са доста придирчиви към храната. Дребните стайни риби са предпочитани, защото са по -лесни за лов и по -лесно поглъщане. По очевидни причини видовете с бодливи перки ядат последните.

Черноморският обикновен делфин например предпочита цаца и хамсия; сафрид, пикша, скумрия, морски игли и червен кефал са малко по -малко популярни. Не намирайки любимата си плячка, той улавя зеленинки, избелващи кучета (риби от порядъка перхиформи), скариди, събира безгръбначни от дъното. Белите бъчви на океанските популации ловят мойва, сайра, кефал, херинга, сардини и други риби, които са склонни да образуват ята. Скумрията и летящата риба се сблъскват с тях много по -рядко и от време на време делфините разнообразяват менюто със скатове и калмари.

Делфините се опитват да се хранят на повърхността, но ако е необходимо, могат да се гмуркат на прилична дълбочина - до 250 метра. Средиземноморските делфини неволно помагат на рибарите, като отблъскват ята хамсия и сардини от дълбоките места за зимуване.

Находчивите животни притежават различни ловни техники. Едно от най -често срещаните е сгъването на рибни стаи на топка. След като са намерили училище, опънато с панделка, делфините го увиват, така че „главата“ на училището да навакса собствената си „опашка“. Готово - рибата ще обикаля на едно място, докато делфините се напълнят. Някои от ловците държат ставата на пръстен, оглушавайки от ултразвукови писъци, докато други се редуват да се втурват в средата й и да грабят плячката си.

„Roundup“ за скумрия

Самотен делфин използва скрити методи за улов. След като е влязъл сред ято с малки риби, той плува, сякаш не им обръща внимание. Въпреки това рибите изчезват една по една и няколко наведнъж в отворената си уста - хищникът ги всмуква, действайки с език като бутало. Всички риби, които са на 10-15 сантиметра от носа на делфина, се улавят.

Морето не винаги е пълно с рибни стаи и делфините променят навиците си. Те излизат на нощния риболов, сами или на малки групи. Опитвайки се да не вдигат шум, те разресват плитчините в търсене на дремеща риба, както и октоподи и калмари, които се издигат от дъното след залез слънце. Сивият делфин е специализиран в главоногите, така че винаги ловува по здрач.

Конкурс за храна

Във Флорида изразът „като делфин и акула“ е еквивалентен на нашия „като котка и куче“. Враждата между акули и делфини е пряк резултат от конкуренцията в храната: и двата вида ядат едно и също. Понякога акулата не е против да закуси с делфин, но те се спасяват чрез взаимопомощ - всеки, който е наблизо, идва да се обади за помощ, дори делфините от други видове. За хищна риба това означава краят. Делфините никога не ядат убити акули, въпреки че хващат и поглъщат малките на акулите наравно с други риби.

Обитатели на сладки води

От четиридесетте вида делфини, пет живеят в реки. Всички те са редки животни, включени в Червената книга. Те се различават от морето с подвижен врат, по -дълъг клюн и ниска скорост на движение. Хранят се главно с това, което търсят в тинята - ракообразни, мекотели, риби, дебнещи на дъното. Те водят таен, нощен начин на живот.

Амазонската иния е известна със своята изобретателност и е известна със склонността си да краде риба от мрежите си. Тя улавя и речни костенурки и раци. Не е известно как делфинът получава месото под черупката. Най-вероятно той разбива плячка върху камъни (по подобен начин делфините с бутилка се удрят с сепия). Гангският делфин, известен още като Сусук, ловува в мътните води на индийските реки. Зрението тук е безполезно, така че сусукът е почти сляп. Но от друга страна, той познава ехолокацията с точна точност - намира всеки предмет, който е паднал във водата, дори монета, хвърлена далеч.

Амазонска иния

Делфини и хора

Делфините са силни и бурни хищници, способни да настигнат всяка плячка в солените простори. Но заедно с това те са хитри: защо да пътувате десетки мили в търсене на риба, когато можете да се сприятелите с човек и да получите част от улова му? Има много начини - от просто просене до пълно участие в риболовната индустрия.

На западноафриканското крайбрежие има един вид междувидов тандем. Добрите делфини, живеещи в близост до рибарските села, винаги сигнализират на брега, че покрай тях минава голямо ято риба. Виждайки опашатите „спътници“ да се втурват неспокойно напред -назад, рибарите набързо подготвят мрежите си. А делфините работят като биячи. Когато мрежата е пълна, хората не бързат да избират снасти - те чакат, докато "бригадата" на делфините се напълни. И едва тогава те издърпват мрежата към брега. По същия начин хората и делфините си сътрудничат в Южна Бразилия. Бреговата линия там е разчленена от лагуни, толкова плитки и кални, че делфините се страхуват да плуват в тях. Те забиват рибата в лагуната и блокират изхода към морето, а рибарите трябва да тръгнат по залива с мрежа. Част от плячката винаги се дава на делфините.

Когато се ловят делфини, индивидуалният характер на всеки от тях се проявява напълно. Някои, получили стрес, обявяват гладна стачка в продължение на много дни или дори умират, като напълно отказват да ядат. Други вземат храна от ръцете от първия ден; впоследствие такива индивиди бързо се учат и лесно установяват контакт дори с непознати.

Способност да имитират

Делфините, родени и израснали в плен, нямат ловни умения. Факт е, че делфините в делфинариума се хранят само от ръцете на треньора, получавайки риба като награда за усърдно изпълнение на задачи. В общността на диви роднини обаче всичко бързо се нормализира - способността за имитация помага. Делфините имитират не само роднини, но и хора и дори тюлени: те могат да повтарят звуци и характерни движения след тях. Ако един делфин види, че другият е похвален за нещо, той веднага повтаря действията на колегата си, за да получи и награда.

Делфинът е роден...

Когато звездата падне, гърците казват - „делфинът е роден“. Разбира се, делфините се раждат по различен начин, но легендата е много красива.

Бебето делфин се ражда първо опашка. Това е голямо бебе, понякога достигащо половината от дължината на майката. Перките му се навиват на тръба, но скоро стават тонизирани и изправени. Никой не поддържа новородено на повърхността: той не може да се удави. Благодарение на мастните си запаси, телето остава във водата като плувка - в изправено положение. След час -два той прави първите опити да плува сам, след което майката обръща корема си към него и заменя зърното.

Делфиновото мляко е гъсто и питателно, богато на мазнини и протеини. Младенцето остава млечно до една година (в плен - до две години), въпреки че започва да вкусва твърда храна от тримесечна възраст. В плен успяхме да видим как майка делфин учи своето малко - почти като котка на коте. Тя държи уловената риба във въздуха за известно време, така че тя губи своята пъргавина, пуска я и отново хваща, като дава пример. И тогава той дава „играчката“ на детето.

.